You are currently viewing Защо е в интерес на клиента продуктите да имат GMP сертификат и защо е важен ?

Защо е в интерес на клиента продуктите да имат GMP сертификат и защо е важен ?

Следвайки най – добрите примери и за да гарантира качеството на своите продукти , както и да защити здравето на своите потребители , групата швейцарски производители обединени под търговските марки Vivasan и Vitasan прилагат строгите изисквания за GMP стандарта . Те са сертифицирани и регистрирани в официалните органи на всички страни в които Вивасан развива дейността си .

Така Вивасан гарантира , че продуктите от всяка партида имат еднакви качества без значение в коя част на света се разпространяват , а при производството се спазват най – строг контрол . Наред с това всички партнъори с които Вивасан работи в процеса на производство , сред които на първо място са производители на натуралните суровини от растителен произход , трябва да докажат , че следват принципа на компанията .

Добрата производствена практика или накратко GMP се отнася до система от правила и най – добри практика , предназначени да помогнат за контролиране на качеството на фармацевтичните и други консумативи ,навлизащи на пазара . GMP не само защитава потребителите от дефектни стоки , но и помага на производителите да подобрят качеството си и да намалят потенциалните рискове от отговорност .

Все пак това е кратката версия . Ако навлизаме в повече подробности , GMP не е просто набор от насоки , а цял процес на сертифициране – страните по света работят усилено , за да установят правила и съответно да инспектират производителите , за да гарантират , че те спазват глобалните стандарти . Много страни не разрешават вноса на определени стоки , ако не са сертифициране .

Какви са някои от рисковете , които GMP помага за смекчаване на риска продуктите да бъдат произведени с определени грешки – от замърсяване , през неточни етикети до неправилна дозировка на определена съставка .

GMP също така помага за защитата на хората и оборудването на ораганизацията , тъй като много от правилата са написани , за да гарантират , че персоналът е напълно обучен , оборудван , безопасен и че оборудването се поддържа в стандарт . Всъщност GMP обхваща всички аспекти на бизнеса – от хора до процеси .

GMP покрива не само фармацевтични продукти , но и производители на храна и напитки , включително хранителни добавки , производители на козметика , на медицински изделия .

Защо GMP е важен ?

Грешките с даден продукт не могат да бъдат уловени в лаборатория . Ако нямаше общи насоки , които да се следват на етапи на производство , нямаше да има начин правителствата или производителите да знаят , че всяка единица в определена партида ще бъде произведена със същото качество и – по – важното – със същото ниво на безопасност както , ако всяка от единиците бяха тествани в лабораторията .

И така , GMP защитава потребителите от риска , че ще закупят нещо с твърде висока доза или което съдържа определен алерген , за който не е предназначен . От другата страна на монетата ,производство на дефектен продукт , който причинява вреда на клиентите .

В крайна сметка GMP спестява пари . Използвайки тези правила , производителите могат да уловят грешки рано , преди продуктът да спестяват от иначе скъпата сметка за изтегляне на продукти и щети за репутацията . Клиентите спестяват пари , като знаят , че могат да се доверяват на даден продукт . Правителствата спестяват пари от мерки за прилагане и регулиране , които иначе биха могли да излязат извън контрол без GMP , който да насочва всички . Но всички няма да е толкова ефективно , ако нямахме синергията в петте Р ( бел. Ред – от англ. people , places , products , process , procedures ) на GMP

GMP следи за Помещения и оборудване

Функциониращото , чисто оборудване е жизненоважно за успеха в производството на качествени продукти и за сертифициране по GMP .
Затова всичко , свързано с физически помещения , от оборудването , което съдържа , до самото му оформление , трябва да се съобрази с добрите производствени практики .

За какво следи GMP ?
Чисто ли е оборудването
Оборудването проектирано ли е да предотвратява кръстосано замърсяване
Оборудването валидирано и калибрирано ли е
Има ли процедури , които да следят редовното почистване , поддръжка и калиброване на оборудването

Продукти и материали

От това , което влиза , до това , което излиза , всеки артикул трябва да се обработва с едно и също ниво на качество , грижа и контрол , за да се намали вероятността да възникне грешка в една от многото точки по пътя на продукта – от необработения компонент до потребителски продукт .

Всички материали , използвани за производството , трябва да се съхраняват правилно в съответствие с подходящите условия , определени от производителите . Трябва да има подходящи система за управление на запасите , за да се гарантира , че всички входящи материали са правилни и с високо качество .

Процедури

За да се гарантира GMP сертификатът , процедурите на производителя се проверяват чрез одит . Всички процедури трябва редовно да се преразглеждат , за да се гарантира , че използват най – новите технологии и наука , участващи в производството . Ако процедурата използва остаряла технология , производителя ще трябва да я пригоди в съответствие с GMP .

Процеси

Процесите , включени в GMP , се отнася до документацията , която се използва за доказване че процедурите се следват .Одиторите ще инспектират непрекъснато лабораториите , за да гарантират , че всички процедури се следват и документират . Поддържането на тези документи по всяко време е жизненоважно за преминаване на одит .
Няма значение дали една процедура е ясна или сложна , тя трябва да бъде подробно документирана до всеки детайл . Това е задължително , но също така е чудесен начин за създаване на пътна ката на целия производствен процес , която може да се използва за подпомагане при вземането на други решения .

Насоки и основни концепции

Насоките за GMP са набор от принципи , които помагат на производителите да приложат ефективен производствен процес и да гарантира , че качеството е вградено в организацията и участващите процеси . Насоките за GMP , но почти всички разпоредби са извлечени от основата концепция и насоки , които са :
Осигуряване управление и контрол на качеството
Добра производствена практика за продуктите
Следене за критични стъпки на производствените процеси и промени в процеса
Наличие на оператори , които са обучени да извършване правилно процедурите
писани , ръчно и / или чрез записващи инструменти по време на производство , които показват , че всички стъпки , изисквани от определените процедури и инструкции са действително предприети , а количеството и качеството на продукта са според очакванията
История на партидата , която се съхраняват в разбираема и достъпна форма
Дистрибуцията ( продажбата на едро ) на продуктите , която да минимизира всеки риск за тяхното качество
Система за изтегляне на всяка партида продукт , от продажба или доставка
Готовност за рекламации относно предлагани на пазара продукти , които да разследват причините за дефекти в качеството и да вземат адекватни мерки по отношение на дефектните продукти .

GMP сертификатът е преди всичко философия и отношение към производството и контрола на продуктите . Практиката е пожелателна за всички производства . Това е механизъм , чрез който производителя гарантира качество и безопасност на продукцията , която предлага на клиентите и защитава крайния потребител .

Вашият коментар