You are currently viewing Невена билка за здраве и красота

Невена билка за здраве и красота

  Невена или Календула получава името си от латинската дума kalendae , което означава новолуние или първия ден от всеки месец  . Това е така ,  защото се смята , че ярко жълтото и оранжевото многогодишно растение цъфти само през първото число на месеца  .  Екстрактът му , който идва от листата ,  венчелистчетата и семената , традиционно се използва в аюрведическата и китайската медицина , както и в западната за вътрешно лечение на язви , предотвратяване на мускулни спазми , намаляване на треска и др  .  Ползите от невена обаче съвсем не спират дотук .  Локално , той е едно вълшебно растение .

  Невена още в древни времена се е използвал за различни заболявания , засягащи кожата ,като при зарастването на рани . Изследванията показват , че невенът може да бъде ефективен при лечение на обрив , рани и други кожни заболявания .Невенът също се използва като средство , намаляващо болката и на възпалението . Той също така е незаменим като помощно средство при лечение на рак – особено за свързани с лечението странични ефекти ( като радиация )

  Някои изследвания показват , че невенът може да бъде полезен като слънцезащитен крем  .  Други пък като овлажнител .

  Лечебната част на растението се намира в красивия , наситено оцветен оранжев и жълт цвят . Цветните венчелистчета са богати на флавоноиди – есетествено срещащи се съединения в зеленчуците и плодовете , за които е доказано , че имат противовъзпалително , антитромбогенно , антидиабетно и невропротективно действие . Днес на пазара може да се намерят разнообразни продукти с невен – под формата на базово масло , кремове или лосиони . Произвежда се и под формата на тинктура , чай или капсули

  Всички тези безценни качества на невена вдъхновиха учените от швейцарската компания Вивасан да създадат серия от продукти с невен .

  Крем Календула ( Невен ) е много полезен за изгоряла и болезнена кожа от слънцето . Крема е чудесен за бързо заздравяване на рани и кожни увреждания . Крема стимулира процеса на регенерация на кожата . Овлажнява сухата и чувствителна кожа ,предпазва кожата от вредно въздействие на околната среда .Невена е естествен UV фактор , който защитава кожата от слънчеви изгаряния ( при много силно слънце задължително нанасяйте и крем с фактор )

  Установено е , че невенът има способността да насърчавате растежа на здрава тъкан , увеличава притока на кръв към засегнатата област , която го прави чудесен за третиране на белези . За по – добър ефект може да се добави и Ем Нероли , Лавандула или Индрише , ако белегът е стар , може да капнете и няколко капки Ем Розмарин .

  Невена намалява и опасността от памперс дерматит , което означава че може да се ползва и при бебета. Може да се ползва и от бременни за да се предпазят от стрий . Невена е съдов протектор , затова се препоръчва при разширени вени и хемороиди .

  За какво още може да се ползва :

– при болки от изгаряния , измръзвания , травми ;

– може да се ползва при ПМС ( нанесете на крема няколко дни преди цикъл )

– укрепва кръвоносните съдове , подобрява капилярното кръвообръщение

– помага при “ съдовите звездички “

– нормализира функции на червата , особено при запек – втрива се в областта на корема

– премахва спазми , действа благоприятно на функциите на черния дроб и жлъчния мехур

– при травми , натъртвания , хематоми – винаги се нанася ма мястото на травмата

  Освен за кожата , невена е много полезен и за косата  . Той е с нежна измиваща грижа и предпазва косата , благодарение на естествения слънцезащитен фактор .  Шампоанът от невен нежно почиства косата , овлажнява роговия слой на епидермиса , предпазва косата от изсушаване . Ексфолира сухи и увредени кожни клетки . Много подходящ е за суха коса и стресиран скалп .

Вашият коментар