You are currently viewing Защо са важни антиоксидантите за Здравето ?

Защо са важни антиоксидантите за Здравето ?

Всеки ден тялото е изправено пред различни заплахи  .  То е атакувано от вируси и инфекции  , от мръсния въздух  , от токсична среда  .
В резултат от биологичните процеси в клетката , в тялото се произвеждат свободни радикали  –  реактивни молекули . С течение на времето производството на свободни радикали може да има отрицателен ефект , тъй като те променят мембраната на клетките и ДНК . Според учени тези молекули могат да допринесат за процеса на стареене и да играят роля при редица заболявания като рак , диабет и сърдечни заболявания .

Все пак свободните радикали изпълняват и важни функции , които са от съществено значение за Здравето . Например , имунните клетки използват свободните радикали за борба с инфекциите . В резултата на това тялото трябва да поддържа определен баланс на свободни радикали и антиоксиданти . Когато свободните радикали са повече от антиоксидантите , това може да доведе до състояние , наречено оксидантен стрес .
Затова тук идва ролята на антиоксидантите – химикалите , които помагат за спиране или ограничаване на щетите , причинени от свободните радикали . Нашето тяло има свои собствена антиоксидантна защита , за да държи свободните радикали под контрол .
За да може да реагираме адекватно на оксидативния стрес обаче ,от съществено значение е да включим храни , богати на антиоксиданти като микс от цветни плодове и зеленчуци , пълно зърнести храни , семена и ядки . Някои от основните витамини също са богати антиоксиданти .

За да може да се справи тялото е важно да се храним с храни богати на антиоксиданти .Някой от основните витамини са богати на антиоксиданти .

Кой са те и в кой храни се съдържат :

  • Витамин А се съдържа в млякото , маслото , яйцата и черния дроб .
  • Витамин с има в плодовете и зеленчуците . Плодове ( Горски плодове , портокал , киви , пъпеш ) Зеленчуци ( броколи , чушки , домати , зели , карфиол )
  • Витамин Е има в някой семена и ядки . ( бадеми , слънчогледови семки , лешници , фъстъци ) Както и в зеленчуците като спанак и зеле .
  • Бета катотинът се съдържа в ярко оцветените плодове и зеленчуци – Плодове ( Праскови , кайсии , папая , манго и пъпеш ) Зеленчуци ( Морков , грах , броколи , тиква )
  • Ликопенът се съдържа в розовите и червени плодове и зеленчуци ( розови грейпфрут , диня , кайсия , домат )
  • Селенът се съдържа в тестени изделия , хляб и зърнени храни ,царевица , пшеница и ориз .
  • Зеленият чай , кафето и черният шоколад са известни с това , че са мощни антиоксиданти .

Трябва ли да приемате антиоксидантни таблетки ?
Набавянето на достатъчно антиоксиданти е от съществено значение за здравето , но прекомерния прием на изолирани антиоксиданти може да има и негативен ефект .

Естествено решение са етеричните масла .

Един напълно безопасен начин да защитим тялото от свободните радикали е Етеричните масла .

Композицията  “ Дълъг живот  “ Long Life на Вивасан е от маслата лимон , карамфил , мащерка , тамян и касия .
Неутрализира свободните радикали , изважда токсините от организма , подобряват храносмилането , метаболизма , помага при болки в стомаха , гадене , повръщане .

Тази композиция достига изключително високо ниво по скалата на ORAC от 1500 000 точки .
ORAC е съкращение от англиския термин Oxygen Radical Absorbance Compacity и означава капацитет на абсорбация на кислородни радикали . Това е лабораторен тест , който се опитва да определи количествено “ общия антиоксидантен капацитет “ на храна чрез поставяне на проба от храна в епруветка , заедно с определени молекули , които генерират активност на свободните радикали и някои други молекули , които са уязвими на окисляване . След известно време те измерват колко добре пробата защитава уязвимите молекули от оксисляване от свободните радикали . Колкото по – малко увреждате от свободните радикали има , толкова по – висок е антиоксидантният капацитет на изпитваното вещество .

Вашият коментар