You are currently viewing Защо да има във всяка къща Етерично масло Лавандула ?

Защо да има във всяка къща Етерично масло Лавандула ?

Ползите му са познати от повече от 2500 години .

Египтяните са използвали лавандулата за мумифициране и като парфюм . Дори когато гробница е отворена 1923 г е имало слаб аромат на Лавандула .

Римляните използвали маслото от Лавандула за къпане , готвене и пречистване на въздух .
В Библията маслото от Лавандула е сред ароматните използвани за помазване и изцеление .

 

Чували ли сте от Бабите че без лавандулов спирт в аптечката не са оставали .

Преди години във България нашите баби за ползвали лавандулова спирт при лечение на главоболие , проблеми със съня .Затова при някои вече пораснали деца, правят негативни асоциации с аромата на лавандулата, поради спомени за натривки при болести от детството. Чувала съм от хора да ми казват, че не обичат аромата на лавандула. Но! Ако не харесвате аромата на Лавандула и може да преодолеете тази психологическа бариера, лавандулата може да бъде вашия най-добър приятел, при всякакви проблеми и нужди!

Трите топ приложения са при главоболия, проблеми със съня и всичко, свързано с кожата.

Защо да има във всяка къща лавандула ?

Ще разкажа в статията за някой от най честите приложения на Етерично масло Лавандула .

1. Етерично масло Лавандула дава антиоксидантнна защита

Свободните радикали като токсини , химикали и замърсители са най често срещаните рискови фактори за започване на заболявания . Свободните радикали също влияят на спада на имунната система и могат да навредят на тялото .

Много проучвания доказват че маслото от Лавандула е естествен антиоксидан и помага на тялото да се справи оксидантния сртес .

2. Етерично масло Лавандула подобрява настроението и намалява стреса

През последните години маслото от Лавандула е много ползване заради уникалната си способност да предпазва от неврологични увреждания Традиционно Лавандулата се използва за лечение на неврологични проблеми , като мигрена , стрес , тревожност и депресия .

3. Етерично масло от Лавандула поддържа мозъчната функция

Неврологичните ползи от Лавандулата не спират до способността да лекуват депресия и да повишават настроението . Изследвания показват че вдишването на масло Лавандула може да служи като помощно естествено средство при лечение на болестта на Алцхаймер .

Американския лекар и холистик д-р Джош Акс цитира проучвания проведени върху плъхове показващи , че вдишването на маслото може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в мозъка .

4. Етерично масло от Лавандула помага при изгаряния и порязвания

Известно със своите антимикробни свойства , от векове маслото от Лавандула се използва за борба с различни инфекции с бактериални и гъбични заболявания .Нанасяно локално етеричното масло може да ускори заздравяването на изгаряния , порязвания , ожулвания и рани .

5. Етерично масло от Лавандула за здрава кожа и коса

Ползите на лавандуловото масло за кожата са безброй и другия месец ще има отделна статия . Когато с масло – носител ( като кокос , жожоба или гроздови семки ) ,може да помогне за подобряване на проблеми от афти до алергични реакции , акне и старчески петна . Изследванията показват че противовъзпалителни и антиоксидантни свойства помагат за облекчаването на кожните проблеми и спират признаците на стареене .

За намаляване на възпалението и признаците на стареене , като тъмни петна , много подходяща комбинация е масло от Лавандула и Тамян .

Проучвания показват също , че маслото от Лавандула , заедно с други етерични масла като мащерка , розмарин и кедрово дърво , може значително да подобри алопецията ареата и загубата на коса , когато се прилага масаж ежедневно в скалпа .

6.Етерично масло от Лавандула облекчава главоболието

Ако сте сред хората , които се борят с напрежение или мигренозно главоболие , лавандуловото масло може да е напълно естественият лек , който търсите .Това е едно от най – добрите естествени решения за главоболие , защото предразполага към релаксация и облекчаване на напрежението .Наред с това то действа като успокояващо анти – тревожно и успокояващо средство .

Едно от най – ефективните природни средства за главоболието е смесването на две капки Лавандула с Ментово масло и втриване на сместа в задната част на врата и слепоочията . Дифузирането на Лавандула или втриването директно от бутилката също може да помогне за облекчаване на главоболието .

7. Етерично масло от Лавандула подобрява съня и действа при безсъние .

Поради седативните и успокояващи свойства , това масло е чудесно за насърчаване на съня и лечение на безсъние .
Доказано е , че вдишването на Лавандула намалява нарушенията на съня , подобрява качеството и продължителността му , а с това и общото благосъстояние . Лавандулата не предизвиква странични ефекти .Тя помага за общото физическо и психическо здраве .

За да подобрите качеството на сън , дифузирайте лавандулово масло в спалнята преди или по време на сън или може да втрийте тази смес в задната част на врата и китките за да предизвикате спокойствие и мир .

8. Етерично масло Лавандула облекчава болката

Различни проучвания са установили че Лавандулата действа като естествено болкоуспокояващо средство .
Втриване в зоната на болката може да намали възпалението и интензивността , като помага за облекчаване на симптомите на много здравословни състояния .

Други проучвания доказват че масаж с масло Лавандула в кожата , може да помогне за облекчаване на дискомфорт който е свързан с менструални болки и спазми в долната част на корема .

9. Етерично масло като лавандула се ползва и за репелент

Маслото от Лавандула има двойно действие при ухапване от насекоми . Той действа като репелент срещу тях и може да облекчи сърбежи след ухапване от насекоми . Той действа като репелент срещу тях и може да облекчи сърбежа след ухапване . Лавандуловото масло е ефикасно и при обрив .

 

Вашият коментар