You are currently viewing Артишока – храна с куп ползи за Здравето

Артишока – храна с куп ползи за Здравето

Артишока е разновидност на Магарешкия трън .

Това ядливо растение е родом от средиземноморския регион. 

Ядливата част на артишока е пъпката в цветната глава . Времето в което трябва да се одобри е от ключово значение .

 

Артишока може спокойно да се определи като Супер храна . 

А защо е така , ще разберете като прочетете какви ползи за здравето носи Той 

 

1 . Артишока е богат на антиоксиданти , при химическия анализ на ORAC  ( антиоксидантнити скали ) се оказва че Артишока има два пъти повече от тези на пресните боровинки  . Артишока може спокойно да се включи във здравословното хранене .

2 . Артишока е източник на протеини 100 гр артишок съдържа съдържа около 3 -5 грама растителни протеини  . Артишока е с ниско съдържание на мазнини , богат на фибри  , фосфор , калий , желязо и фолиева киселина . Фибрите помагат на храносмилането и дават усещането за ситост .

3 .  Екстракта от  листа на артишок може да предпази черния дроб от увреждания и да подпомогне растежа на нови тъкани . Съдържанието на ЦИНЕРИН  в състава му , го прави продукт с жлъчегонно действие . Това помага на храносмилателния тракт , както и на пречистването на черния дроб . Друга ценна съставка в зеленчука е Силимарин – мощен антиоксидант и хипатопротектор , който помага за детоксикацията на черния дроб .

4. Полезен за здравето на храносмилателната система .

Артишока е една от храните , които съдържа както пре – така и пробиотици . Пребиотиците са растителни влакна с който се хранят  ( пробиотиците ) здравите бактерии в червата . Важно е да имаме и двете за да поддържате здрав микробиом и добро храносмилане , което влияе на всичко от усвояването на хранителните вещества през настроението до енергийните нива ,

 

Как да се възползвате от всички тези качества на Артишока ? 

Трудно е човек да консумира всеки ден такива количества артишок , който ще му донесе всички ползи за здравето . Затова може да си помогнеш с хранителни добавки  .

 

Компания Вивасан предлага :

Добавка Артишок , Холин и бял трън  

Напитка Артишок Аперо която е с натурален екстракт от Артишок , Мента и копър .

Вашият коментар